Flere og flere mennesker er i dag bevidste om, hvad de spiser pga. det øgede fokus på fedme og sundhed. Derfor kigger folk sig ofte om efter sundere alternativer, når de skal forkæle sig selv med take away. Dette er en af grundene til, hvorfor den japanske spise sushi bliver mere og mere populært i Danmark og USA. Mange dansker er dog skeptiske overfor sushi den første gang, da det består af rå fisk og er lidt anderledes end traditionel dansk spise. Derfor følger her en guide til sushi for begyndere. Guiden består af 6 tips, der er gode at vide, før man spiser sushi for første gang, da man ellers risikerer at få en dårlig oplevelse og dermed gå glip af et unikt og kulinarisk univers.
1. Spis sushi, hvor fisken er tilberedt
Selvom man ofte forbinder sushi med rå fisk, er der også mulighed for at bestille sushi med grillet, kogt eller røget fisk. Derudover er det muligt helt at bestille uden fisk og fx bare med avokado.
2. Start stille ud og undgå at starte med at spise sushi med en meget intens smag
Igen kan det være en god ide at starte stille og roligt ud og starte med at bestille sushi med en mere neutral smag, før man begiver sig ud i at bestille fx sashimi, som er rå fisk eller namasu (rå fisk dyppet i en eddikeholdig sovs).
Derudover skal man også passe på med wasabien til at starte med. Wasabi er den japanske peberrod, som serveres sammen med soya og syltet ingefær til sushien. Den er meget, meget stærk og intens, så det er vigtigt, at man starter stille og roligt ud med wasabien.
Udover at passe på med wasabien, kan man også, hvis man ikke er så glad for havsmagen, bestille sushi uden tang. Dette kan fx være en nigiri. Nigiri betyder finger og er navnet på en bestemt type sushi, der, som navnet antyder, ligner en finger. En nigiri består af en aflang risbolle med lidt wasabi og et stykke fint skåret fisk, en omelet eller en reje på toppen. En sushirulle med tang kaldes en maki rulle, og er ofte fremstillet af et lag noritang, der omkranser et lag ris og forskelligt fyld. Denne kan også laves som en inside-out, hvor risen er yderst og tangen inderst, derfor er tang smagen heller ikke så gennemtrængende i disse.
3. Spis sushi med råvarer du kender
Det kan være fordelagtigt at starte med sushi lavet af råvarer som du kender. Det kan fx være rejer eller røget laks.
4. Spis kun frisk sushi
Da sushi er lavet af råvarer er det utroligt vigtigt, at det sushi man spiser ikke er mere end et døgn gammel. Derfor skal man passe på med at købe sushi i fx diverse supermarkeder.
5. Spis syltet ingefær (gari) mellem hvert stykke sushi
Ved at spise et stykke syltet ingefær mellem hvert sushi stykke får man renset sine smagsløg og dermed kan man lettere smage de forskellige varianter af sushi. Det syltede ingefær er normalt inkluderet, når man bestiller sushi.
6. Vær åben overfor flere varianter
Det sidste gode råd til ens første møde med sushi er, at man husker at være åben overfor alle typer af sushi. Selvom man måske spiser et stykke sushi, som ikke lige falder i ens smag, så kan det sagtens være at en anden gør. Alle sushiformer har ikke samme smag og man er nødt til at prøve en række forskellige sushiretter, før man kan konkludere på, hvilken sushi der er den rigtige. Dette skyldes, at der er så mange forskellige smagsoplevelser forbundet med sushi, og man vil snyde sig selv, hvis man ikke prøver flere forskellige varianter.
Ved at følge de seks ovenstående råd er man allerede godt på vej til at opleve den kulinariske oplevelse, det er at spise sushi. Velbekomme.
Skriv et svar