Hvis du gerne vil spare på energien, hvilket i den lange ende er lig med penge, bør du overveje at anskaffe dig en varmepumpe.
En varmepumpe er nemlig en rigtig god måde, hvorpå du kan spare penge, hvis man bor et sted i Danmark, hvor der ikke er mulighed for fjernvarme eller noget naturgas. En varmepumpe er med garanti en god investering, og hvis du bruger el eller olie til at opvarmning i huset, så anbefaler vi at du skifter til en varmepumpe.
Tre varianter
Der findes, groft sagt, tre forskellige varmepumpetyper, som hver har deres fordele og ulemper. Det vil altid være godt at rådføre sig med en rådgiver, som har forstand på varmepumper, inden man tager sit endelige valg.
De tre forskellige typer er:
- Jordvarme
- Luft til vand
- Luft til luft
Hvordan virker en varmepumpe?
En varmepumpe er effektiv, da den udnytter den varme som befinder sig omkring i luften rundt om huset. Som en hurtig forklaring, vil man kunne sige at den tager varme udefra den omkringliggende og, komprimere den og flytter det ind i dit hus som så kan varme boligen op.
En jordvarmepumpe: bruger varmen fra jordens øverste lag og ikke luften som andre modeller. Jordvarme er i langt de fleste tilfælde den mest effektive løsning, og også det foretrukne valg hos mange danskere. Bor man tæt på en sø, eller blot en å, vil man også kunne benytte sig af jordvarme, men de tilhørende slanger kan placeres i vandet, og tager varmen derfra, og blæser det ind i dit hus.
Luft til vand varmepumper: er til dem som ikke har plads til slanger i jorden, men som gerne vil have opvarmet deres hus samt brugsvand. Den udnytter varmen i luften, og kan ligesom jordvarmefungere som en totalløsning.
Luft til luft: er den variant som er lettest at installere og den benytter varme fra luften.
Hvilken varmepumpe skal du vælge?
Det kan være svært, at vide hvilken varmepumpe du præcis skal vælge, og som vi har nævnt tidligere, så er det forskelligt fra person til person, hvad der vil være den bedste løsning for dig.
Man kan dog tage nogle bestemte forbehold:
Jordvarme
En jordvarme-varmepumpe, vil være det bedste til et helårshus. Det eneste det kræver, er at dine radiatorer er vandbårne, eller at du har vådbårent gulvvarme. Derudover er der også et krav til størrelsen af dit hus, som typisk vil ligge på de omkring 300 kvadratmeter.
Den er forholdsvis dyr at anskaffe sig, men det er også hos denne varmepumpe, hvor du vil kunne få den bedste besparelse. Investeringen vil derfor let kunne tjene sig selv af igen, i løbet af et par år.
For mere information, så tag et kig på jordvarmeanlaeg.dk
Luft til vand
Ligesom med jordvarmepumpen, så vil denne løsning være bedst til et hus, hvor i bor et helt år. Den kræver også at man har en vandbåren radiator, eller gulvvarme.
TIl sidst skal du kunne have plads til at have varmepumpen på din grund – og så er du ellers klar til go.
En luft til vand giver rumvarme, og varmt brugsvand.
Den er noget billigere at anskaffe sig og den giver stadig en ret god besparelse i længden.
Luft til luft
Dette er den varmepumpe, som du skal vælge, hvis du er på udkig efter en varmepumpe til sommerhuset. Den vil ikke kunne stå alene, så hvis du har et andet opvarmningssystem, så vil den kunne bruges som et supplement til dette.
Det kræver heller ikke noget at installere denne model, og den er forholdsvis billig at anskaffe sig.
Den store ulempe er, at den er langt fra lige så effektiv, som de andre varmepumper. Din besparelse vil stadigvæk være god, med denne type varmepumpe – og da det er en billig løsning, er det noget man skal overveje til sit sommerhus. Til sommerhuse er det især en god ide med en funktion der sørger for at holde huset frostfrit om vinteren, det kan bl.a. modellerne fra Panasonic, de kan ses her.
Alle varmepumper skal selvfølgelig løbende vedligeholdes. Det er vigtigt at man ikke gør noget dumt i nærheden af varmepumpen, hvilket selvfølgelig er logisk for de fleste mennesker.
Til hver varmepumpe, vil man kunne få adskillige modeller.
Skriv et svar