Hvad er det lige neuropsykologi er og i hvilke sammenhæng bruges det?
Demens og i nogle tilfælde Parkinsons og sclerose er tilfælde, hvor en neuropsykolog bruger neuropsykologi til at behandle. Neuropsykologi er sammenhængen mellem din hjernes funktioner og din adfærd, altså den måde du tænker, handler og føler på. Det er typisk ved skade af hjernen, enten pga. uheld eller sygdom, at der er brug for en undersøgelse af sammenhængen mellem processer i forskellige områder i hjernen og de psykologiske funktioner og derefter en behandlinger deraf.
Denne videnskabelige disciplin bruges bl.a. som klinisk neuropsykologi. Har man en hjerneskade, fx pga. demens eller pga. de følger der kommer med en hjerneblodprop, parkinsons sydgom eller hjernekvæstelse, så vil man kunne få hjælp en klinisk neuropsykolog på en sygehusafdeling eller på en genoptræningsinstitution. Denne kliniske neuropsykologi foregår via undersøgelser, rådgivning og også behandling af patienter med hjerneskader.
Undersøgelserne i denne forbindelse består af forskellige opgaver eller prøver, hvor man tester ens hukommelse, sprog, tænkning eller andre former for kognitiv funktion – altså man ”tester” b.la. for at se, hvorvidt og i hvor stor omfang, hjerneskaden har en effekt på sammenhængen mellem personens hjernes funktion og menneskelige adfærd og har meget omfattende funktioner. Disse undersøgelser bliver så brugt ved, at man tager resultaterne og sammenligner med en rask og normal person, for at kunne konkludere på de eventuelle skader og hvilken behandling man skal i. Undersøgelserne vil kunne hjælpe neuropsykologen til at udelukke de hjernedele, som ikke har taget skade og finde de hjernedele, som altså ikke fungerer normalt mere og har derfor en stor diagnostisk værdi.
Denne videnskabelige disciplin er derfor vigtig, fordi patienterne med hjerneskaderne ikke altid selv er i stand til at erkende eller spotte de vanskeligheder, som hjerneskaden har medbragt uden denne form for diagnostisk undersøgelse.
I mange tilfælde af hjerneskader kan der anvendes genoptræning – også selvom ødelagte og derved tabte hjerneceller ikke kan gendannes. Der kan nemlig være positive effekter via genoptræning – fx kan man via genoptræne få hjerne til at reorganisere og finde lokalisationerne på de tabte hjernefunktioner, sådan at de yderligere hjernestrukturer kan overtage denne tabte funktion. Denne form for genoptræning kaldes neuropsykologisk genoptræning og bruges ofte til unge patienter i et tæt samarbejde med neuropsykologer, der vejleder og rådgiver for at opnå de bedste resultater med genoptræningen.
Kan neuropsykologi hjælpe mig og hvordan foregår det?
For at vide om neuropsykologien kan hjælpe dig i dit tilfælde, så kræver det en form for neuropsykologisk undersøgelse, foretaget af en neuropsykolog. De fleste kan ikke selv erkende deres vanskeligheder, som er opstået pga. en hjerneskade, men kan du alligevel mærke, eller har dine nærmeste oplevet, at du har symptomer på en ændret adfærd i forhold til kognition og følelser, så har du måske brug for en neuropsykologisk undersøgelse.
Ingen neuropsykologisk undersøgelse ligner hinanden og er forskellige fra patient til patient.
Når du henvender dig til en neuropsykolog, så skal der først skabes et overblik over dine vanskeligheder og problemstillinger og først derefter kunne planlægge en korrekt neuropsykologisk undersøgelse.
Den neuropsykologiske undersøgelse består af samtaler mellem neuropsykolog og patienten, samt patientens pårørende, som ofte kan komme med værdifulde informationer om patientens ændringer i forhold til adfærd, personlighed og tænkning. På baggrund af samtalen med patienten og de pårørende og de givne informationer om ændring af adfærd osv. vil der så i de fleste tilfælde kunne fastslås hvilke tests/opgaver der vil kunne hjælpe i forhold til at kunne bestemme omfanget af hjerneskaden og hvad der er brug for i yderlige behandling.
Afhængig af hvilke vanskeligheder patienten har, fx hukommelsessvigt eller sproglige vanskeligheder, vil der være forskellige tests, som kan belyse de kognitive funktioner. Neuropsykologen vil så på baggrund af resultaterne af dine forskellige tests, kunne danne sig et overblik over dine ”problemer” og se om dine testmønstre passer på hypoteserne, som neuropsykologen opstillede inden testsne begyndte. Giver testmønstret mening, altså kan man drage paralleller mellem resultaterne af testmønstret og patientens sygehistorie, hjerneskade, oplevelser og de pårørendes informationer, så vil man have en meningsfuld test/undersøgelse der kan bruges til videre behandling, hvis ikke så skal der overvejes om du kan have andre problemer, end først antaget, som påvirker din kognitive funktion. De forskellige tests og testresultater er altså ikke det vigtigste, men mere fortolkningen der bliver foretaget af de mange observationer holdt op mod den viden der findes om hjernens funktion.
Så, det kan være svært at sige præcis om neuropsykologi lige kan hjælpe dig, i hvert fald før du har været igennem en grundig neuropsykologisk undersøgelse. Men nu ved du forhåbentlig mere om, hvad neuropsykologi er og i hvilke tilfælde det bliver brugt og kan spotte symptomerne, som kan lægge til grund for at få foretaget en undersøgelse, både ved dig selv men også hos dine pårørende.
Skriv et svar