Du ved, at det er godt for klimaet. Du ved måske, at der er stor investering i det. Og du ved med sikkerhed, at det er noget, vi er stolte af i Danmark. Men hvordan solcelleenergi rent faktisk fungerer, er der ikke mange, der ved. De mange sorte paneler, du kan se, når du kører rundt ved de mange danske virksomheder, der har solcelleplantager eller ved din nabo, der har været ude og investere i denne nye og moderne form for energi, har nemlig alle sammen en lang historie og teknologi bag sig. Solceller er med årerne blevet en værdsat energikilde hos danskerne og en større klimamæssig nødvendighed.
Solcelleanlæggets største nødvendighed
Du behøver ikke at være en ny slebet kniv i skuffen for at vide, hvad det mest vigtige for anlæg, der skaber solcelleenergi, er. Det er naturligvis lys. Når solen skinner, er der strøm til den virksomhed eller private kunde, der har sat anlægget op. Når solens lys rammer den enkelte solcelle, får de elektroner, der sidder i materialet, tilført energi.
Herefter er det dog en meget mere besværlig proces, der foregår. Når sollyset skinner på det enkelte anlæg, aktiverer det solcellen. Der er en bred misforståelse om, at solcelleenergi kun virker, når der er blå og skyfri himml. I og med at anlæggene aktiveres af lys og at solen er kraftig nok til at skinne igennem mange skyer, kan der godt være skyet, men samtidig god aktivitet i de solceller, man har etableret.
Det tekniske bag solceller
Solceller producerer jævnstrøm. Styrken af jævnstrømmen er til gengæld afgjort af, hvor kraftigt sollyset er. Det er dermed naturligvis sandt, at en helt blå himmel er bedre for et solcelleanlæg end en overskyet himmel. Uagtet styrken af lyset, er det dog samme proces, der sker, når lyset rammer solcelleanlægget.
Når det sker, begynder elektronerne at bevæge sig. Herved får de tilført energi og opfører sig som ensrettet elektrisk strøm. Det er altså aktiviteten i elektronerne, der endeligt vil give den energi, der er essentiel, når man taler om solenergi og en af verdens mest brugte og mest anderkendte energikilder. Måden hvorpå disse solceller fungerer, begrænser også udslippet af CO2 i atmosfæren, hvorfor solceller bidrager til et renere klima samtidig med, at de kan producere jævnstrøm til ejeren i mange år frem med minimal vedligeholdelse.
Solceller udnytter ikke alt energi
På trods af den solstrålehistorie, som anlæggene klar er, er det ting, der stadig kan forbedres væsentligt ved teknologien. Mange af disse ting er dybt afgørende for, at de ikke bliver brugt mere globalt og selv i et land som Danmark, hvor vedvarende energityper er en meget integreret del af energiressourcerne og samfundet.
Det største problem ved solcelleenergi i dag er, at man slet ikke bruger alt det energi, der er til rådighed i teknologien. Faktisk kan almindelige solceller kun omdanne cirka 9-15 procent af sollysets energi, mens de nyeste og bedste slags solcelleanlæg benytter omkring tyve procent af den energi, der kommer fra sollyset.
Fra solcelleanlæg til stikkontakt og et renere miljø
Som sagt er det jævnstrøm, der kommer fra solceller. Men for at strømmen kan bruges i de danske stikkontakter, skal den omdannes til vekselstrøm. Det sker ved hjælp af en af de mest vigtige og elementære dele af solcelleteknologien: En såkaldt net-inverter.
Net-inverteren indsættes tæt på husets elmåler og sørger for, at strømmen fra solcellerne kommer ud til husets stikkontakter og bliver blandet med det almindelige strøm, der kommer fra de enkelte el-selskaber.
Herefter er det ellers bare at nyde den miljørene og højteknologiske måde, man i dag kan få strøm på. Skal man følge de teknologiske tendenser, går der ikke mange år, før vi kan benytte endnu flere procent af den strøm, der kommer fra solcelleanlæggene, så vi i sidste ende kan stå med et produkt, der på alle punkter overhaler de mere miljøskadelige energikilder, der findes i verden i dag. Om ikke andet, kan det blive meget nødvendigt i fremtiden. Vil du vide mere om alternativ energi og hvordan du kan bidrage til et bedre miljø, så besøg også Miljoerejsen.dk hvor du finder gode og håndgribelige tips til at bevare et renere miljø.
Skriv et svar