I de danske medier kan man læse at et stort antal af danske virksomheder og institutioner forbyder e-cigaretter.
Med e-cigaretten har ansatte kunnet omgå det tidligere rygeforbud, som kun har opfattet almindelige cigaretter, da e-cigaretter ikke er omfattet af rygeloven, og dermed har der været en periode hvor e-cigaretterne har ligget i en gråzone, men dette er nu slut mange steder.
Hvordan fungerer e-cigaretter?
E-cigaretten fungerer ved at en såkaldt e-juice bliver ledt fra en beholder over til et varmelegeme. Varmelegemet bliver aktiveret af et batteri og omdanner væsken til damp, som man så kan indhaleres. Hele e-cigarettens formål er at simulerer oplevelsen af at ryge, og mange mener at den følelse en e-cigaret giver minder meget om almindelige rygning og er nok grunden til de at de er blevet så populære. I Danmark er der omkring 200.000 der benytter e-cigaretter, så et eller andet kan den i hvert fald.
Et nærmer kig på de enkelte dele
Batteriet
Er normalt et genopladeligt litium batteri, som findes i forskellige varianter, bl.a. såkaldte passtrough modeller som kan sættes direkte til et andet aparat som så leverer strømmen, f.eks en computer eller bil. Standard e-cigaret batterier kan fås i to forskellige udgaver, et manuelt som fungerer ved at det aktiveres med en knap, og så et automatisk batteri som aktiveres hver gang når man suger ind.
Varmelegemet
Varmeenheden i e-cigaretten har forskellige navne, bl.a. atomizer og brænder. I alle de populære 2-delte e-cigaretter findes varmelegemet i clearomizeren og består af en glødetråd og et metalnet. Enheden bliver slidt ved brug og skal løbende skiftes ud.
Væsekebeholderen
En væskebeholder er det rum hvor e-juicen lagres inden den kommer hen til varmelegemet. I de første udgaver af e-cigaretten var det der tale om et tanksystem, men i de moderne e-cigaretter er væskebeholderen, ligesom varmelegemet, blevet en del af clearomizeren.
Der sker løbende en udvikling af de forskellige dele, og clearomizere findes i flere varianter med plads til forskellige mængder e-juice mm.
E-juicen
Væsken som man benytter i forbindelse med e-cigaretten består af en vand og derudover en base af propylenglycol (PG) og vegetabilsk glycerin (VG), aromastoffer og så muligvis nikotin. De to stoffer PG og VG bruges for at skabe en bedre damp. Hvis man ønsker at blive klogere på e-juice, så kig her.
Hvorfor bekymre sig e-cigaretterne?
Dette er et godt spørgsmål, mange organisationer har været fremme og gøre opmærksom på at e-cigaretten er skadelig, men hvor skadelig, det er der desværre ikke nogen der kan give et præcist svar på.
Bekymringen omkring e-cigaretter er todelt. Den del omhandler at enkelte forhandlere prøver at promoverer e-cigaretterne som værende sunde, dette er dog på ingen måde sandt, da de få studier der har været på området, tyder på at der er kræftfremkaldende stoffer i e-cigaretter.
Den anden bekymring går på passiv dampning. Med al den snak om at e-cigaretterne er skadelige, hvordan vil det så påvirke omgivelserne? Studier har vist at passiv dampning er meget mindre skadelig end passiv rygning, men derfor kan man godt tage sine forholdsregler, og det er hvad en række offentlige selskaber og institutioner har gjort, og de har helt forbudt e-cigaretten.
Mange dampere har dog haft stor succes med e-cigaretten, og de mener at sundhedsorganisationerne skjuler information, og begrunder det med at der tale om et marked med mange penge på spil, herunder nikotinerstatningsproducenterne, som støtter disse organisationer med beløb hvert år.
Debatten kan være svær at forstå, og hvis man vil helt ind i emnet, så kræver det en del læsning på egen hånd, da pressen kun referer det sundhedsorganisationer siger, men ikke hører på den almene damper. Et godt sted at starte er e cigaret guiden, ellers gælder det bare om at bruge sin sunde fornuft.
Skriv et svar