Når du overvejer at tage på efterskole, er der mange spørgsmål der stiller sig selv. Du skal være væk fra dine forældre og venner et år, dog selvfølgelig med mulighed for at tage hjem i weekenderne. Den skole du vælger, bliver rammen for et hjem, som du skal have et helt år. Derfor er det også at vælge en skole, der passer ind i dine interesser. Når du vælger at tage et år på efterskole skal du se en fremtid i et år, med skole, fritidsinteresser og venner samlet et sted, nemlig på skolen. Du går i skole med dine nye efterskolekammerater – som man meget hurtigt bonder med, da man er sammen med dem 24/7. Man bor på en gang, eller i et hus med nogle nye mennesker og har også nogle værelseskammerater som man bruger meget tid sammen med. Derfor er der stort socialt liv hele ugen mens du er på efterskolen, og det styrkes kun hvis man vælger at blive der i weekenderne, hvor der gerne er få elever på skolen og derfor er der flere sammenbragte ting at lave i weekenden, også måske fordi det ikke er dem du plejer at snakke med, der bliver der og derved lærer nogle nye mennesker at kende.
Et dagsprogram på en efterskole, kunne for eksempel se ud som skitsen herunder:
7:00 Morgenløbetur
7:20 Morgenmad
8:00 Morgensamling
8:15-12:35 Undervisning, med indlagte pauser – her kunne de to første snildt være linjetimer, i din valgte linje
12:35 Frokost
13:35 – 17:00 Undervisning
17:30 Aftensmad
17:30 – 22:30 Fri aktivitet
22:30 Godnat
Der er på nogle efterskoler også indlagt en lektietime, hvor der skal være ro på skolen. Her kan der gøres brug af det trådløse netværk, der er at finde på alle efterskoler i dag, til at lave sine lektier.
Når man tager på efterskole, er det en smagsprøve på at flytte hjemmefra. Man skal her, sammen med alle de andre nye efterskole venner, prøve at få det nye hjem som efterskolen er, til at virke. Man bor gerne på 2,3 eller 4 mands værelser, hvor man selv står for at holde sit værelse pænt og rent så det er til at holde ud at leve i. Til alle værelser plejer der at være tilknyttet både lækre bade og toiletforhold.
Mange steder bliver eleverne indlemmet i forskellige grupper bestående af 6-12 elever, alt efter skolens størrelse og antal af elever og skolernes præferencer. Hver gruppe får gerne et nummer og en lærer tilknyttet som bruges som kontaktlærer der lidt er gruppens forælder og gerne er den lærer man går til, hvis man har problemer, spørgsmål eller lignende hvor det er vigtigt at få en voksens besyv med på.
Rengøring er tit, især for mange drenge, en af de kedelige poster på en efterskole. Alle skal hjælpes ad med at rengøre på efterskolen. Man deles gerne på værelset om nogle forskellige rengøringsarbejdsområder og derudover bliver hver gruppe gerne tildelt nogle områder på efterskolen som de har ansvaret for at holde rent og pænt. Dette er en meget vigtig del af efterskolen, at lære at rydde op og gøre rent efter sig selv, ellers kan det godt nemt komme til at være ulækkert og se mindre godt ud.
Fritiden på en efterskole, kan med rette bruges på skolens faciliteter. Er det en idrætsefterskole er der med garanti stillet ting som bordtennisbord, bordfodbold og en hal med en bold osv. Her bliver der gerne oprettet turneringer, hvor der gerne er et scoreboard hvor man kan udfordre de andre. Dette bliver gerne til mange sjove kampe, da ingen vil tabe sådanne kampe. Du kan eksempelvis tage et kig på http://www.vandelefterskole.dk/ – som er en fed jysk efterskole, med gymnastik og sport som linjer!
Skriv et svar