Med den nye beskæftigelsesreform anno 2015, så får a-kasserne mere frihed, og det skal gerne resultere i at de bliver bedre til at rådgive deres medlemmer, og gøre vejen tilbage på arbejdsmarkedet kortere for de ledige og mere effektiv samt behagelig.
Med de nye regler får de danske a-kasser det fulde ansvar de første seks måneder hvor deres medlemmer går ledige, på den måde kan man få et langt mere stabilt forløb, hvor man får den samme rådgiver igennem hele perioden, og ikke bliver en kastebold der rygere frem og tilbage. Hvis man har valgt ikke at være medlem af en a-kasse, så står det kommunale jobcenter selvfølgelig til rådighed.
Tidligere skulle a-kasserne og de danske jobcentre begge have samtaler med de ledige, og det gav stor irritation hos de ledige, da de skulle forholde sig til to parallelle forløb, hvoraf nogle krav fra jobcentrene bare var forstyrrende elementer hos de ledige, og som resulterede i en masse spildt arbejdskraft hos jobcentrene.
Findes der ikke ledige jobs som til svarer den lediges kvalifikationer, så får man en ny mulighed for at opkvalificere sig via uddannelse, og som ufaglært kan man modtage dagpenge mens man tager en uddannelsen, alt sammen en udvikling der gør at de ledige kan komme til at matche kravene på det nuværende arbejdsmarked, og noget som kan gøre en forskel for den enkelte, og nu med en økonomisk sikkerhed i bagagen.
Er du ikke medlem af en a-kasse?
Det er kun ganske få som ikke har gavn af at være medlem af en a-kasse, så hvis man ikke er det i dag, så skal man overveje det kraftigt. Ikke nok med at a-kasserne hjælper folk tilbage i job, så får man også som medlem adgang til dagpenge, hvis man skulle blive fyret, altså er a-kasser også en slags arbejdsløshedsforsikring og satsen er på 827 kr. for en fuldtidsforsikret person.
For at få ret til dagpenge, så skal man have været medlem af en a-kasse i minimum et år, og der findes en lang række a-kasser i Danmark, som man frit kan vælge i mellem. Desuden skal man som ledigt medlem stå til rådighed for arbejdsmarkedet, opholde sig i Danmark og ikke have selvstændig virksomhed hvis man skal kunne modtage dagpenge.
Hvis man er selvstændig og medlem af en a-kasse, så kan man kun få dagpenge ved at gå konkurs eller lukke virksomheden af egen vilje, det er dog de færreste iværksættere som ønsker dette, og de er villige til at gå en periode uden løn for at redde virksomheden, og derfor er selvstændige en af de grupper, hvor man kan overveje om en a-kasse er noget for dem.
Lige meget om du vælger den billigste eller dyreste, så vil dagpengesatsen være den samme. Har det interesse, så kan man få overblikket over a kasse priser på a-kassepartner, det koster typisk mellem 300 og 500 kr. om måneden at være medlem hos de forskellige a-kasser.
Inden man vælger en bestemt a-kasse, så skal man have gjort sig klart hvad man forventer af sin arbejdsløshedskasse. Tilhører man en bestemt faggruppe, så kan det være at man skal vælge en a-kasse der er specialiseret indenfor denne niche, ønsker man udelukkende at sikre sig dagpenge retten, så kan man ligeså godt vælge den billigste løsning.
Er man ikke medlem af en a-kasse, så kan man i nogle tilfælde få kontanthjælp, dette er dog et beløb der er væsentlig mindre end dagpenge, og for at være kunne modtage denne ydelse, så kræver det at man ikke har formue af nogen art, det kan være bolig, bil osv., så det er de færreste som faktisk kan få kontanthjælp som reglerne er i dag.
Skriv et svar