Når du køber alufælge, er der flere aspekter, som du skal være opmærksom på. For det første skal alle fælge have en TÜV-godkendelse. Dette giver dig en garanti, for at fælgene passer til netop din bil, samt at fælgene er testet på styrke, levetid og slagfasthed. Styrken testet ved at lave en belastningen på fælgene, som svarer til kørsel på ca. 300.000 kilometer. Når man tester slagfasthed, vurderes fælgene, alt efter om de kan holde luft efter et kraftigt slag, som kan forekomme, hvis man eksempelvis kører på en kantsten.
Du skal huske selv at være opmærksom på, om forhandleren kan dokumentere de tekniske specifikationer, da der ikke findes et lovmæssigt krav om mærkning af fælge. Du kan i forbindelse med dokumentation blandt andet tjekke, om alufælgene er godkendt til den vægtbelastning, som svarer til det maximale akseltryk på din bil. Der er mange forhandlere, som tilbyder en garanti på holdbarhed, styrke og slagfasthed i 24 måneder. Nogle steder er det muligt at købe en supplerings garanti, så du kan være sikker på, at dine alufælge altid opfylder de pågældende krav.
Tjek om dine alufælge opfylder kravene
Det er ikke nødvendigt at sende din bil til syn, når du investerer i nye alufælge. Der er dog en række krav, som du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at trille afsted fra forhandleren uden at skulle bekymrer dig om et forestående og potentielt dyrt tjek. Først og fremmest må hjulet ikke gå ud over skærmkanten, og der skal være tilpas frigang mellem karosseri og hjul. De mål, som kan findes på typegodkendelsen, skal have en sporvidde, som svarer til produktet. Det er dog tilladt at afvige fra denne regel, hvis sporvidden – hvilket er afstanden mellem centerlinien ved venstre og højre hjul – maksimalt har en forøgelse på 20 mm (10 mm på hver side) i forhold til målene på den originale fabriksudførsel.
Det er tilladt at ændre dækbredden, sålænge denne ikke afviger mere end 5 procent fra typegodkendelsen. Det er her en god ide at tage sin bilforhandler med på råd, så man er sikker på de helt konkrete mål for godkendte dæk og fælge til netop din bil. I den danske lovgivning lyder det, at dæk skal have en mønsterdybde på minimum 1,6 mm. Dette er fastslået af sikkerhedsmæssige årsager, og det er her godt at have i mente, at adskillige undersøgelser har vist, at sikkerheden allerede daler væsentligt ved dæk, hvor mønsterdybden er mindre end 3 mm. I denne sammenhæng er det derfor vigtigt at være opmærksom på, at dæk skal skiftes regelmæssigt, så slid ikke resulterer i en øget risiko for uheld.
Sådan vedligeholdes og rengøres alufælge
Når du udstyrer bilen med alufælge, får du et smart og lækkert look, som nemt kan frembringe misundelse hos andre bilejere. De trendy og æstetiske alufælge kræver dog en smule mere vedligeholdelse end fælge af stål, men rengør du dem jævnligt, er de både skinnende og holdbare. Det er desværre ikke tilstrækkeligt at rengøre bilen i en vaskehal, da den ikke kommer ind og fjerner snavset effektivt. Er dine alufælge lettere snavsede kan støvet fjernes ved at gnide det af. Husk her at bære handsker, og spray efterfølgende dine fælge med rensemiddel og efterbehandling. Fælgene skylles herefter grundigt og drejes 180 grader under processen, så du sikrer dig, at snavset er fjernet hele vejen rundt.
Er det ikke muligt at fjerne belægninger på overfladen ved at gnide med hænderne, kan du supplere rengøringens første stadie ved at skylle med klart vand inden rensemiddel og efterbehandling anvendes. Hvis dine fælge er meget snavsede, og har tydelige spor af ridser og skader, kan det være nødvendigt at tage lidt stærkere midler i brug. Det forekommer at alufælge bliver beskadiget, hvis de har været udsat for mange stenslag under kørsel, og det kan her være nødvendigt at tage brug af en trykluftsliber og en ny lakering. Om dine fælge er lidt, normalt eller meget snavsede, er det vigtigt at huske på, at du aldrig må bruge en højtryksrenser i forbindelse med rengøring. Du må aldrig bruge ståluld på alufælge, og du skal huske at bære handsker og beskyttelsesbriller, inden du giver dig i kast med rensemidler og efterbehandlingsprodukter.
Skriv et svar