En tilstandsrapport er noget, der bliver udformet med et formål – det vil sige, et er ikke noget som alle huse har. Oftest bliver der først udformet en rapport, når ens hus skal sælges, da det er en god katalysator for, hvor i god form, huset er. Det er i situationer, hvor man står og vil sælge et hus, at ejendomsmæglere typisk vil anbefale at få lavet en rapport, for at give et indblik til køber i, hvordan huset har holdt sig (detaljeret beskrevet på denne hjemmeside eller her).
En tilstandsrapport beskriver ikke alle husets fejler og mangler; når en byggesagkyndig kommer ud for at evaluere et hus, så kigger personen på, hvordan huset har holdt sig sammenlignet med andre huse på samme alder. Det vil sige, der nedskrives konkrete skader og fejler, men ikke de skader, som der vurderes til, at være et produkt af den naturlige slid, som der jo løbende sker med et hus. Derfor giver en rapport altså et overblik over hvilke skader huset har, men den nævner ikke de skader, der er kommet over årene, som tolkes som værende et produkt af husets alder. Det skal man naturligvis være klar over, når man læser sådan en rapport, at den naturlige slitage ikke er beskrevet.
Derfor går man gennemgår tingene, er det ikke hele sandheden – den giver kun et lille indblik i en del af sandheden, hvilket selvfølgelig godt kan være fint nok, hvis man blot er klar over rapportens begrænsninger. Det kan i hvert fald godt føre til noget misforståelser mellem køber og sælger; hvis køber sr fugt i kælderen som en skade, mens rapporten fastslår at det blot er naturlig slitage og det dermed ikke er nævnt, så kan det godt give lidt kontroverser. Derfor, den giver et indblik i husets form og hvordan det har holdt sig sammenholdt med hvor gammelt det er – men det giver ikke hele sandheden og oplister ikke alle de ting, som man skal være opmærksom på med huset.
Netop på baggrund er dette, er det vigtigt, at man har en basis viden om, hvad der er fokuseret på og hvilke punkter huset er blevet vurderet ud fra. Oftest har en byggesagkyndig en liste med punkter, som han/hun vurderer huset ud fra og derved bliver huset også evalueret på en bestemt måde, hvilket man selvfølgelig skal være opmærksom på.
Hvornår skal man få lavet en tilstandsrapport
Som allerede nævnt før, er det en god ide at få lavet en rapport, hvis man gerne vil sælge sit hus, da det danner god grobund for at få solgt sit hus. Det er en 3. Part der bliver inkluderet i sælge-købe situationen, da den byggesagkyndige kommer med sit bud på, hvordan husets tilstand er. Det giver noget troværdighed over for køberen, at personen kan få et indblik i rapporten omkring husets tilstand, da det er vurderet ud fra nogen objektive parametre og det ikke blot er noget, som sælger eller ejendomsmægler fyre af.
Det er en rigtig god investering, da man får noget god dokumentation for, hvordan huset har holdt sig. Man får en neutral person udefra, der er kompetent og kvalificeret til at vurdere husets tilstand og dette skaber ikke mindst en troværdighed overfor køber, som måske vil tro mere på det, når det er en professionel udenfor handlen, der har vurderet og evalueret huset.
Det giver et godt overblik over, hvor godt huset har sig og med rapporten kan man som sælger også vælge at fremstille sit hus på en bestemt måde, samtidigt med man har noget reel dokumentation. Man kan altså fortælle køberen, at man har et rigtig fint hus og samtidigt dokumentere det – det omvendte gælder selvfølgelig også, men overordnet kan man sige, at rapporten er en god grobund for en ærlig handel, hvor der kan forhandles ud fra dokumentation.
Skriv et svar