Det danske boligmarked er stærkt knyttet til landets konjunkturer, årstiderne og i det hele taget landskabet inden for udbud og efterspørgsel. Er renten lav tvinger det renten på lån ned så du kan få mere fordelagtige lån. På samme måde vil der, hvis der er et stort udbud og en lille efterspørgsel være en stor sandsynlighed for, at du kan forhandle med sælger og få en god pris når du køber dit nye hus.
Omvendt vil det selvfølgelig være, hvis der er en stor efterspørgsel og et lille udbud. I den situation vil der være en tendens til at priserne i stiger, især da denne tendens også opstår samtidig med, at der er et generelt opsving i økonomien og at det netop giver mulighed for billigere lån og en højere likviditet.
Dermed er boligmarkedet ligesom de fleste andre finansielle områder: det kan betale sig at følge med. For alt hvad der har med huskøb og boligfinansiering at gøre, er store beslutninger hvor man skylder sig selv, at sætte tid af til at undersøge markedet nøje inden man trykker på knappen, eller skriver under på kontrakten.
Følgende kommer lidt relevant info om boligmarkedet, lån og finansiering i Danmark i 2015:
De danske boligpriser stiger i 2015
Kigger vi på de danske boligpriser tegner der sig en helt tydelig tendens med at priserne på huse er steget i de seneste fem år. Det betyder blandt andet at priserne på villaer er steget med 1,5 procent siden januar måned i år.
Alene inden for det sidste år, er de danske huspriser steget med 4,8 procent. Denne stigning i priserne indikerer at boligmarkedet er godt i gang, og der formentlig er mange der spekulerer i at komme hurtigt i gang i 2015, da priserne kun kommer til at stige mere. Det viser sig ved at der simpelthen er blevet solgt næsten halvanden gang så mange boliger i februar 2015, som i samme måned sidste år.
Normalt plejer køberne at afvente foråret inden de køber huse, men denne tendens gør sig altså ikke gældende i år og det er altså fordi, der på nuværende tidspunkt er en stor efterspørgsel.
Skal du refinansiere dit boliglån?
På grund af de overordnede ændringer i økonomien og den historisk lave rente, er der god grund til at overveje og undersøge muligheden for at ændre eller refinansiere sit boliglån. I Danmark er fristen for at gøre dette den 1. juli, det betyder, at du allerede nu skal i gang med at planlægge det og snakke med din bank hvis du ønsker at få de økonomiske fordele. der kan være ved at ændre dit lån.
Hvis du har et lån, og er i tvivl om, om du kan spare ved at omlægge det, anbefales det, at du tager kontakt til din bank med det samme og får en snak om hvad de kan tilbyde inden for boliglån, som potentielt kan give dig en økonomisk lindring i forhold til dit nuværende lån.
Hvor meget sparer du ved at refinansiere dit lån?
Som sagt giver de faldende boligrenter potentielt mulighed for at konvertere sit lån og spare penge. Men hvor mange penge drejer det sig egentlig om?
Hvis du for eksempel har et fastforrentet lån til 4% i rente og får det konverteret til et fastforrentet lån med 2% rente vil der være mærkbare besparelser. Det afhænger selvfølgelig af to ting, for det første hvor lang løbetid du har tilbage, og for det andet hvor mange penge du har lånt. Jo længere tid du har tilbage og jo større lånesummen er, jo flere penge er der at spare.
Konverterer du dit lån vil der være penge at spare på månedlig basis. I mange tilfælde flere hundrede kroner, derudover giver det dig mulighed for at afdrage mere, og det er derfor penge lige ned i lommen, som man siger.
Ny type boliglån: Lån i 1%-obligationer
I 2015 ser en ny lånetype lyset. Det drejer sig om 15-årige lån baseret på 1% obligationer. Fordelen ved at tegne et 15-årigt lån frem for et 30-årigt viser sig, hvis du har plads i økonomien til at afbetale dit lån forholdsvist hurtigt. På den måde presser du din økonomi lidt mere på kort sigt, til gengæld ender du med at have en mindre samlet udgift end hvis du tegner et lån over længere tid.
Skriv et svar