Man hører ofte om unge danskere, der går ned med stress på studiet. Der er ligeledes mange unge danskere, der har problemer med disciplin i deres uddannelse, hvorvidt der er for meget eller lidt praktik i deres uddannelse, og om de møder til de timer, de skal. Et tema, som ikke bliver nævnt meget, men som er et stort problem i dagens Danmark, er alkoholforbruget for unge danskere, både i gymnasiet og i folkeskolen.
Det bliver nemlig mere og mere normalt for unge danskere i uddannelse at starte et alkoholforbrug, allerede inden de når deres teenageår. Spørger man ungdomspsykologer, kan de berette om unge, der pjækker fra skole, for at tage i byen og feste på diskoteker og hos venner, også selv om de er langt under atten.
Ifølge debatten, består problemet blandt andet i vores kulturarv, der i hele Europa er kendt for, hvor øldrikkende og berusede danskere kan være. Det kommer blandt andet til udtryk i vores verdenskendte øl-brands, som f.eks. Carlsberg eller Tuborg.
Ungdomsfester kan ende i alkoholbehandling
Flere forældre henviser til at såkaldte “halbal” kan være en indleder til unge danskeres alkoholforbrug. Her mødes unge danskere i større festsale, hvor de, efter hensigten, drikker sodavand og danser aftenen ud. Flere politirapporter viser dog unge, under teenagealderen, der forsøger at smugle alkoholdrikke ind til børnearrangementer. Udviklingen kan ende i, at de unge må i alkoholbehandling for deres forbrug og især misbrug af alkohol.
Er det ikke arrangerede fester for unge i folkeskolen eller gymnasiet, er der i ungdomskulturen også en tendens til, at man mødes privat i diverse hjem, hvor man inviterer venner og holder fester. Folkeskoler rapportere om at folkeskoleelever helt ned til sjette klasse får lov at holde fester af deres forældre, hvor der drikkes og serveres alkohol.
Et problem er, hvis børnene får et forhold til alkoholiske drikke gennem privatfester, som forældrene godkender. Det er dog endnu værre, når unge danskere holder fest, uden af deres forældre ved af det. Fænomenet er kendt bredt, både af politikredse og politikere, der henviser til, at ungdomskulturen blandt andet influeres af filmbranchen, der emmer af film om ungdomsgrupper, der holder fester, mens forældrene er fraværende.
Alkoholmisbrug starter i tidlig alder i nattelivet
Mange danske studerende på folkeskoler og gymnasier, der er langt under lovkravet for at drikke alkohol i byen, forstærker også chancerne for at ende i et alkoholmisbrug, ved at de lukkes ind på diskoteker og klubber i det danske natteliv. Politiet opfordrer og kræver af de enkelte diskoteker, at de helt eliminerer den udvikling, der foregår pt. ved at tjekke pas og ID på alle unge, der vil ind og feste på de danske barer og diskoteker.
Udfordringen er dog, at de unge studerende ikke alle kan tjekkes for ID. Det vil skabe et kapacitetsproblem for diskotekerne og lang kø foran de enkelte klubber, da en del af proceduren, for at få en flydende og hurtig behandling af gæsterne i nattelivet, netop er, at man vurderer gæsternes alder på øjekast.
Læs også om konsekvenser ved alkoholmisbrug: alkoholbehandlinger.dk/alkoholmisbrug
Alkoholbehandlingen starter i hjemmet
Den bedste måde at løse problemet på er altså at starte hjemmefra. Mange forældre har i dag stor fokus på, at de skal være gode venner med deres børn, og at der ikke må komme for stor splid imellem barn og voksen, når der snakkes alkohol. Dette er dog nødvendigt, hvis man ikke vil ende med, at man som forældre ikke kan hjælpe sit barn med at behandle et alkoholproblem.
En løsning, der ofte virker, er at koordinere, når børn skal ud om aftenen. Det vil sige, at man ringer og finder ud af, hvor ens barn skal hen, før man sender barnet af sted. Det er måske pinligt for ens datter eller søn, men i sidste ende, sørger det for, at du ved, om dit barn har et problem med alkohol eller ikke.
Skriv et svar