Vitaminer
For at vores krop fungerer optimalt har vi brug for nogle essentielle byggesten. Det er bl.a. vitaminerne, som vores krop ikke selv kan producere. Der er mange forskellige vitaminer, og de har hver deres gavnlige effekter for kroppen.
Vitaminerne er alle meget vigtige for at kunne opretholde et sundt legeme, og for at undgå sygdom. Det kan være svært at have overblikket over de forskellige slags, og hvordan vi får dækket vores behov for dem. Det vil denne artikel kaste lys over.
I hvilke madvarer findes de forskellige vitaminer?
Det brede spektrum af vitaminer gør, at du skal spise varieret for at indtage din daglige dosis af dem hver især. Nedenfor er vitaminerne listet, med nogle af de madvarer som de findes i.
Vitamin A: lever, æggeblomme, mælk, smør
Beta-caroten (forstadiet til vitamin A): gulerødder, kål, spinat
Vitamin B-gruppen (B1, B2, B3, B5, B6, B7 og B12): uopvarmet frugt og grønt
Vitamin C: citrusfrugter, broccoli, kartofler
Vitamin D: mælk, æggeblomme, fiskeolie, lever
Vitamin E: vegetabilsk olie, æg, nødder, fuldkorn
Vitamin K: grøntsager, vegetabilsk olie, korn, kød
Vitaminbehov
Generelt bliver dit behov for vitaminerne dækket, hvis du blot har en varieret, forholdsvis sund og alsidig kost. Dette kan dog være anderledes for visse befolkningsgrupper. Eksempelvis har gravide et øget behov for visse vitaminer og mineraler.
Er du gravid ændrer dine behov sig, fordi du nu skal have ”nok til to”. Det vil sige at du får et øget behov for bl.a. vitamin B12, der er med til dannelsen af nye røde blodceller. Når du er gravid, er det vigtigt at du får nok B12, så du ikke får blodmangel under graviditeten, som eller er hyppigt for danske gravide kvinder.
Ud over B12-vitamin benyttes der også jern i røde blodceller, og derfor er det også vigtigt at holde niveauet af jern højt nok. Er du i tvivl om du får nok B12 eller jern, eller ønsker du rådgivning om hvilke behov der ellers er øgede under din graviditet, kontakt da din praktiserende læge. Ja selv om du ikke er i tvivl, så bør du alligevel få det undersøgt når du nu er gravid. Det skader ikke at få det undersøgt og det er SUPER vigtigt for dig og dit barn.
Det er vigtigt at du får de nødvendige vitaminer, men det er også vigtigt at du ikke overdoserer vitaminerne. Overdosering er kun muligt med de vitaminer der lagres i kroppen (de fedtopløselige: vitamin A, D, E og K), og det kræver at du har for højt indtag rimelig længe før du tager skade. Overdosering er ikke noget du risikerer ved normal kost, men fx ved indtag af kosttilskud i for store mængder.
Det kan f.eks. ske ved at du indtager 2 vitaminpiller hver dag, frem for den ene som er anbefalet på glasset. Du må ALDRIG overskride glassets anbefalinger, medmindre du har fået specifikke instruktioner om det fra din læge. Det kan nemlig for nogle være nødvendigt at indtage mere vitamin, end hvad det kommer ud af en vitaminpille. Til dette formål kan du købe vitamin piller med enkelte vitaminer som f.eks. D-vitamin piller. De bruges, hvis du er i et meget stort underskud af D vitamin. Det skal dog altid aftales med en læge og du skal regelmæssigt have tjekket op på din vitamin balance ved hjælp af blodprøver.
Vitaminer er ikke det eneste
Der findes andre essentielle (dvs. nødvendige) næringsstoffer, som du skal være opmærksom på at få nok af. De er, ligesom vitaminerne, ikke noget som vi selv kan danne i kroppen. Derfor har vi behov for at få det tilført udefra, i form af kost eller kosttilskud.
Udover vitaminerne dækker disse nødvendige næringsstoffer bl.a. over mineraler, omega-fedtsyrer og visse aminosyrer, der er byggestenene i protein. Med en varieret kost, kan du sagtens dække behovet for disse forskellige næringsstoffer.
Skriv et svar